«Τι Ήταν ο Συγγραφέας πριν Γίνει Έλληνας;»

 «εις αυτό το μέρος νηπιάζω περισσότερον παρά εις κανέν άλλο».

Ι. Καποδίστριας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για την έννοια της εθνικής λογοτεχνίας με αφορμή το βιβλίο της Κ.  Ζάνου:

Τραυλίζοντας το Έθνος

Διεθνικός Πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850, (εκδ. Αλεξάνδρεια 2022).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.30 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία μιας γενιάς Επτανήσιων διανοουμένων, δημιουργών και πολιτικών προσωπικοτήτων -από τον Ούγκο Φόσκολο, τον Κάλβο και τον Σολωμό μέχρι τον Καποδίστρια, τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Νικολό Τομαζέο, οι οποίοι βίωσαν την κατάρρευση της Βενετικής Πολιτείας και τη διάλυση του κοινού πολιτισμικού και πολιτικού χώρου της Αδριατικής. Επιφανείς μάρτυρες της μακράς μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ’ έναν κόσμο εθνών-κρατών, συνέβαλαν στην ανάδυση του ελληνικού και του ιταλικού εθνικισμού, διαμορφώνοντας καθοριστικά το λεξιλόγιό τους.

Οι εισηγήσεις κινήθηκαν μέσα από έννοιες όπως έθνος, εθνοτισμός, εθνικισμός, πατριωτισμός, διαφωτισμός, φιλελευθερισμός, διεθνισμός και οι ομιλητές προσπάθησαν, μέσα από μικρές ιστορίες, να φωτίσουν  μεγάλα ερωτήματα. Πώς ορίζεται το έθνος; Ποιος ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της δυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων στα χρόνια των επαναστάσεων; Τι μεσολαβεί από το «τραύλισμα» των λέξεων ως τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας;

Ομιλητές:

Karen Emmerich, Αναπλ. Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Τμ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Κωνσταντίνα Ζάνου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιταλικών και Μεσογειακών Σπουδών, Τμ. Ιταλικών, Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής, Έδρας «Κ.Π. Καβάφη», Τμ. Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν.

Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, Έδρας «Μαριλένα Λασκαρίδη», Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου

Πειραιάς (στάση μετρό Δημοτικό Θέατρο)

 Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: 216 9003700

info@laskaridisfoundation.org

Υλικό