Αφιερωμένο στον διαπρεπή μαθηματικό, Καθηγητή Αθανάσιο Φωκά, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ήταν το Θερινό Σχολείο-Συνέδριο «Δυναμικά Συστήματα και Πολυπλοκότητα», το οποίο διοργάνωσε το δίκτυο Complex Systems and Applications (COSA Net), συντονιζόμενο από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Το Σχολείο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, από τις 18 έως τις 26 Ιουλίου 2022, ενώ δύο ημέρες εργασιών διεξήχθησαν διά ζώσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ο κ. Φωκάς βρέθηκε στα Χανιά, όπου 23 συνεργάτες του από όλο τον κόσμο περιέγραψαν σημαντικά αποτελέσματα συνεργασιών με τον Καθηγητή σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων των Μαθηματικών, Φυσικής, Βιολογίας και Ιατρικής. Μεταξύ των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν ήταν η λύση καίριων ανοικτών προβλημάτων ολοκληρώσιμων μη γραμμικών εξισώσεων εξέλιξης, η ανάπτυξη αποτελεσματικών αλγορίθμων για την επίλυση αντίστροφων προβλημάτων ιατρικών απεικονίσεων, η ασυμπτωτική ανάλυση της ζήτα συνάρτησης του Riemann, μια νέα προσέγγιση της λύσης της Υπόθεσης Lindelöf, νέα αποτελέσματα για την υπερ-σχετικιστική βαρύτητα και τον πιθανό ρόλο της στη Σωματιδιακή Φυσική, καθώς και την ανάπτυξη νέων μοντέλων για την επιδημία Covid-19. Επιπλέον, αρκετοί ομιλητές παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα από διαφορετικές περιοχές όπου εφαρμόζεται η μέθοδος Φωκά, που έχει χαρακτηρισθεί από τον μεγάλο Μαθηματικό Israel Gelfand ως «η πλέον σημαντική εξέλιξη στην ακριβή ανάλυση Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων μετά τις κλασικές θεωρίες του 18ου αιώνα».

 

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς είναι κάτοχος BSc στην Αεροναυτική από το Imperial College, Διδακτορικού στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Caltech, και πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Miami. Είναι ο πρώτος κάτοχος της νέας Έδρας Μη Γραμμικών Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cambridge, η οποία ιδρύθηκε το 2002, ενώ στο ίδιο Πανεπιστήμιο διευθύνει το GAPST «Ιστορικό Πρόγραμμα Μαθηματικών». Επίσης, είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής των Τμημάτων Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Στον Καθηγητή έχουν απονεμηθεί μεταξύ άλλων: το βραβείο Naylor της Μεγάλης Βρετανίας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, το παράσημο της Τάξεως του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Αριστείον του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, του American Institute for Medical and Biological Engineering, και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Τέλος είναι Guggenheim Fellow, μέλος της London Mathematical Society, και Fellow της Royal Society of Medicine.

Τα πρακτικά του Θερινού Σχολείου-Συνεδρίου «Δυναμικά Συστήματα και Πολυπλοκότητα», προς τιμήν του Καθηγητή Αθανασίου Φωκά, θα δημοσιευθούν στη σειρά Springer Proceedings in Complexity.

Ιστοσελίδα Σχολείου-Συνεδρίου: http://cosa.inn.demokritos.gr/complexity2022/