Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (1926) είναι βυζαντινολόγος διεθνούς ακτινοβολίας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης από το 1976, στην 700 χρόνων ιστορία του. Διετέλεσε επίσης Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μετακόμισε στη Γαλλία στη δεκαετία του 1950. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της στη γαλλική πρωτεύουσα διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, ενώ το 1964 έλαβε τον τίτλο της Διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόννη. Επίσης, τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της χριστιανικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1, εξελέγη Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το 1976 Πρύτανης.

Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την επιστημονική έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ελλάδα) και επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανης των Πανεπιστημίων των Παρισίων και Πρόεδρος του κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων της αξίζει να αναφερθούν οι «Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τον 9ο και τον 10ο αιώνα» (1960), «Το Βυζάντιο και η θάλασσα» (1966), «Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου» (1971), «Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη» (1976), «Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» (1976), «Βυζαντινή γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου», «Γιατί το Βυζάντιο» (2009). Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Η Βιβλιοθήκη

Η συλλογή της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ αποτελείται από περίπου 6.400 τεκμήρια και περιλαμβάνει κυρίως βιβλία και περιοδικά βυζαντινής ιστορίας σε διάφορες γλώσσες, ενώ αρκετές είναι και οι μελέτες για την αρχαία ελληνική και τη ρωμαϊκή ιστορία, τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, τον ισλαμικό κόσμο κ.ά.