Με το μήνυμα «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο», το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων, έκδοσης 2016, για παιδιά και νέους.

Ένας δικός μας άνθρωπος, η βιβλιοθηκονόμος Παναγιώτα Δεδετζή, τιμήθηκε με το «Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας» (αθλοθεσία: Εκδόσεις Λιβάνη). Η κ. Δεδετζή, η οποία εργάζεται άοκνα στις Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Λασκαρίδη και επιμελείται συστηματικά το Παιδικό Τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη», ευχαρίστησε την επιτροπή και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην αείμνηστη Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, Μαριλένα Λασκαρίδη, της οποίας υπήρξε στενή συνεργάτης από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του Ιδρύματος. «Σκοπός μας ήταν, είναι και θα είναι  η προώθηση του παιδικού και νεανικού βιβλίου και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας με διάφορους τρόπους και δραστηριότητες σε συνάρτηση με όλες τις μορφές της τέχνης […] Στοχεύαμε και στοχεύουμε να καθιερώσουμε μια σταθερή και φιλική σχέση των παιδιών με το βιβλίο και να δημιουργήσουμε στο μέλλον μια κοινωνία αναγνωστών. Το παιδί που έχει μια προσωπική σχέση με το βιβλίο δεν θα σταματήσει ποτέ να διαβάζει και με αυτό τον τρόπο το φως του βιβλίου δεν θα σβήσει ποτέ…, ανέφερε χαρακτηριστικά».

Στην εκδήλωση, κηρύχτηκε η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2017 με το σύνθημα ΔΙΑΒΑΖΩ & ΑΛΛΑΖΩ, την οποία συνδιοργανώνουν για δεύτερη φορά η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ, του ΥΠ.ΠΟ.Α., του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και χορηγούς τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).