Στο πλαίσιο της ανάδειξης των συλλογών του και της προαγωγής των σκοπών του, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, τμήμα των συλλογών του έχει εκτεθεί σε περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για όλες τις εκθέσεις υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης ξενάγησης (τηλ. 216 9003700), ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μόνιμες Εκθέσεις

Πίστη και Τέχνη. Επιλεγμένες Εικόνες από τη Συλλογή Αιμιλίου Βελιμέζη

Στην έκθεση παρουσιάζονται εξήντα οκτώ μεταβυζαντινές εικόνες  15ου –  19ου αιώνα από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και προέρχονται κυρίως από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία δημιουργήθηκε από τον Αιμίλιο Βελιμέζη την περίοδο 1934-1946.

Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για έργα εξαιρετικής ποιότητας κρητικών και επτανησιακών εργαστηρίων του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα, ορισμένα από τα οποία φέρουν υπογραφή ή μπορούν να αποδοθούν σε γνωστό ζωγράφο. Ιδιαίτερη θέση έχει το «Πάθος του Χριστού», πρώιμη δημιουργία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Αντιπροσωπεύονται επίσης ο 18ος και ο 19ος αιώνας με εικόνες προερχόμενες από ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα.

Δείτε περισσότερα για τη  «Συλλογή των εικόνων Αιμιλίου Βελιμέζη και διαδόχων» στην ιστοσελίδα www.velimezisicons.gr

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00-16:00

Κλειστά στις επίσημες αργίες

Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς

Δημήτρης Περδικίδης (1922-1989)

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιδρύματος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μία μόνιμη έκθεση με τα έργα του ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη. Περιλαμβάνει 60 έργα, μεταξύ των οποίων ελαιογραφίες, σχέδια και έργα με μεικτή τεχνική, που προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την τέχνη ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Με την έκθεση αυτή, η οποία καλύπτει χρονολογικά όλη την εικαστική δραστηριότητα του Περδικίδη με εξέχοντα παραδείγματα της κάθε περιόδου της ζωγραφικής του, τονίζεται η σημασία του Δημήτρη Περδικίδη για τη σύγχρονη τέχνη, ειδικά στον ελληνικό και στον ισπανικό χώρο, λόγω της συνέπειάς του ως δημιουργού και της ποιότητας, αυθεντικότητας και πρωτοτυπίας του έργου του.

Δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 13:00-17:00

Κλειστά στις επίσημες αργίες

Κτήριο Διοίκησης, Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς

Βάλιας Σεμερτζίδης (1911-1983)

Έκθεση με 35 έργα του Βάλια Σεμερτζίδη, ενός καλλιτέχνη με έντονες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Ίδρυμα. Ο Βάλιας Σεμερτζίδης αποτύπωσε στο έργο του την Κατοχή της Αθήνας, την Αντίσταση και το Αντάρτικο, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες άμεσες ιστορικές μαρτυρίες της εποχής. μεταξύ των οποίων προσωπογραφίες και τοπία, χαρακτικά και σκίτσα.

Δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 13:00-17:00

Κλειστά στις επίσημες αργίες

Κτήριο Διοίκησης, Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς

Ναυτική Συλλογή – Συλλογή Nelson

Η Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος αποτελείται από επιμέρους συλλογές που σχετίζονται θεματικά με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει ενότητες με σπάνια ναυτικά όργανα από τον 18ο και 19ο αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας. Σημαντικό τμήμα της Ναυτική Συλλογής αποτελεί η Συλλογή Nelson, η οποία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, δεκάδες επιστολές και τεκμήρια που συνδέονται με τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson και είναι η μεγαλύτερη συλλογή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε περισσότερα για τη Ναυτική Συλλογή εδώ.

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00-16:00

Κλειστά στις επίσημες αργίες

Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς

Περιοδικές Εκθέσεις

Το Ίδρυμα διοργανώνει κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις στους χώρους του, ενώ κατά περιόδους εκτίθενται τμήματα των συλλογών του σε μουσειακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε εδώ το αρχείο των περιοδικών εκθέσεων των συλλογών του Ιδρύματος.