Επιστημονική Επιτροπή

Η Επιστημονική Επιτροπή του Ιδρύματος αποτελείται από 12 μέλη, σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, των Γραμμάτων, της Έρευνας και Τεχνολογίας, εξειδικευμένους σε ζητήματα σχετικά με τη δραστηριότητα του Ιδρύματος και τη λειτουργία του, με στόχο την εκπλήρωση των σκοπών του.

Aikaterini Laskaridis Foundation-Αθανάσιος Φωκάς
Αθανάσιος Φωκάς
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Cambridge, Ακαδημαϊκός
Ο Καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς είναι κάτοχος BSc στην Αεροναυτική από το Imperial College, Διδακτορικού στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Caltech, και πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Miami. Είναι ο πρώτος κάτοχος της νέας Έδρας Μη Γραμμικών Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cambridge, η οποία ιδρύθηκε το 2002, ενώ στο ίδιο Πανεπιστήμιο διευθύνει το GAPST «Ιστορικό Πρόγραμμα Μαθηματικών». Επίσης, είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής των Τμημάτων Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Στον Καθηγητή έχουν απονεμηθεί μεταξύ άλλων: το βραβείο Naylor της Μεγάλης Βρετανίας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, το παράσημο της Τάξεως του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Αριστείον του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, του American Institute for Medical and Biological Engineering, και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Τέλος είναι Guggenheim Fellow, μέλος της London Mathematical Society, και Fellow της Royal Society of Medicine.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου
Αρχειονόμος, Διευθύντρια Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ)
Aikaterini Laskaridis Foundation-Κωνσταντίνος Αραβώσης
Κωνσταντίνος Αραβώσης
Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας). Κάτοχος M.Sc. in Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικής διατριβής στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων στο ΕΜΠ, Καθηγητής στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Επίσης είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση, τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και Συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Υπήρξε Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Περιβάλλοντος. Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων. Είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων και συντονιστής σημαντικών ερευνητικών έργων. Έχει οργανώσει 11 Διεθνή Συνέδρια για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Υπήρξε συνιδρυτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Μαρία Γεωργοπούλου
Μαρία Γεωργοπούλου
Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Γιώργος Γράτσος
Γιώργος Γράτσος
Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Aikaterini Laskaridis Foundation-Μαρία Ζουρίδου–Λιάπη
Μαρία Ζουρίδου–Λιάπη
Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών
Aikaterini Laskaridis Foundation-Αθανάσιος Μαρκόπουλος
Αθανάσιος Μαρκόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του Tμήματος Φιλολογίας το 1970. Mεταξύ των ετών 1972-1974, ως υπότροφος του Ιδρύματος Σταθάτου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Élève titulaire της École Pratique des Hautes Études (IVe section) το 1974. Ερευνητής στο Kέντρο Bυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τον Οκτώβριο του έτους 1974, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1978, εκλέχτηκε το 1984 επίκουρος καθηγητής της Bυζαντινής Φιλολογίας στο Tμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης (Ρέθυμνο). Αναπληρωτής καθηγητής το 1988 και καθηγητής το 1994, μετακλήθηκε στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 2000. Τον Αύγουστο του έτους 2011 και κατά τη διάρκεια του 22ου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου στη Σόφια, εκλέχτηκε παμψηφεί γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών· επανεξελέγη το 2016. Μεταξύ 2013-2016 διατέλεσε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Γιάννης Μαρμαρινός
Γιάννης Μαρμαρινός
Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Aikaterini Laskaridis Foundation-Ελένη Νικολουδάκη–Κοκορέλια
Ελένη Νικολουδάκη–Κοκορέλια
Αρχιτέκτων
Aikaterini Laskaridis Foundation-Λεωνίδας Ρεσβάνης
Λεωνίδας Ρεσβάνης
Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής NESTOR του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Aikaterini Laskaridis Foundation-Παναγιώτης Ν. Σουκάκος
Παναγιώτης Ν. Σουκάκος
Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος
Aikaterini Laskaridis Foundation-Δέσποινα Στρατήγη
Δέσποινα Στρατήγη
Ιστορικός