Μόνιμη έκθεση

Ναυτική Συλλογή - Συλλογή Nelson

Aikaterini Laskaridis Foundation-Ναυτική Συλλογή - Συλλογή Nelson

Μοναδικά εκθέματα ναυτικής ιστορίας

Η Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος αποτελείται από επιμέρους συλλογές θεματολογίας σχετικής με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα, ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα που φέρονταν στα πλοία των προηγούμενων αιώνων, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ναυάγια, στολές δυτών των αρχών του 20ού αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες και έργα τέχνης, περιηγητικούς χάρτες, εκδόσεις προηγούμενων αιώνων σχετικές με τη ναυτιλία, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρος Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας.

Τα τμήματα της Συλλογής

Aikaterini Laskaridis Foundation-Συλλογή Nelson

Συλλογή Nelson

Η μεγαλύτερη συλλογή για τον Άγγλο Ναύαρχο και εθνικό ήρωα που βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, δεκάδες επιστολές και τεκμήρια που συνδέονται με τον Λόρδο Nelson, την πολεμική του δράση και την πολυτάραχη ζωή του. 

Η συλλογή συνοδεύεται και τεκμηριώνεται από εκτενή βιβλιοθήκη με έργα γύρω από τον Νάυαρχο και την εποχή του. 

Τον χειμώνα 2022-2023, μέρος της συλλογής Nelson του Ιδρύματος εκτέθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στη Nelson Gallery, στο Portsmouth της Αγγλίας, με τίτλο “Nelson in his own words”. Το ψηφιακό μέρος της έκθεσης αυτής είναι προσβάσιμο ΕΔΩ.

Πρόκειται για προσωπικές επιστολές και έγγραφα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, καθώς πολύ λίγα είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν. Μέσα από την αλληλογραφία του, αναδύεται μια μοναδική εικόνα για τη ζωή και τις ασχολίες του Αντιναύαρχου Νέλσον.

Οι επιστολές της συλλογής γράφτηκαν στα ταραγμένα χρόνια κατά τα οποία η φήμη του Νέλσον είχε φθάσει στο απόγειό της: από τα έκτακτα νέα της Ναυμαχίας του Νείλου, από τη σχέση του με την Έμμα Χάμιλτον έως λίγες μέρες πριν από το θάνατό του στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερή του νίκη.

Άλλες από τις επιστολές ο Νέλσον τις έστειλε όσο βρισκόταν εν πλώ στον Ατλαντικό και άλλες από τη Μεσόγειο, κάποιες γράφτηκαν ενόσω βιαζόταν να πάρει τα έπιπλά του στο HMS Victory ή καθώς κυνηγούσε τον Γαλλικό Στόλο. Μπορούμε να φανταστούμε να υπογράφονται και να σφραγίζονται, να αποστέλλονται με βάρκα, να μεταφέρονται με πλοίο και άμαξες στα σπίτια των φίλων και της οικογένειάς του. Όλες μαζί, ζωντανεύουν τις σκέψεις και φωτίζουν το χαρακτήρα του διάσημου ναυάρχου, επαγγελματικά και προσωπικά.

Κατάλογος Συλλογής
Aikaterini Laskaridis Foundation-Συλλογή Ναυτικών Οργάνων

Συλλογή Ναυτικών Οργάνων

Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα και όργανα ναυσιπλοΐας (εξάντες, τετράντες, οκτάντες, πυξίδες, τηλεσκόπια κ.ά.), ιατρικά εργαλεία και όργανα σχεδίασης αιώνα, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ναυάγια, εξοπλισμούς κατάδυσης και άλλα ναυτικά ενθυμήματα.

Τα μέρη της συλλογής ανασυνθέτουν στιγμές της καθημερινότητας των ναυτικών από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού.

Aikaterini Laskaridis Foundation-Συλλογή Κοκάλινων Ομοιωμάτων Ιστιοφόρων Πλοίων

Συλλογή Κοκάλινων Ομοιωμάτων Ιστιοφόρων Πλοίων

Εξαιρετική συλλογή με ομοιώματα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των Ναπολεόντιων Πολέμων (1803-1815), οι οποίοι βρίσκονταν φυλακισμένοι σε στρατόπεδα στην Αγγλία. 

Ανάμεσά τους βρίσκονταν τεχνίτες και μαθητευόμενοι της μικροτεχνίας του ελεφαντοστού, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα απομεινάρια του φαγητού τους, τα κόκαλα, και έφτιαχναν μοντέλα πλοίων, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα από την πώλησή τους. Για την εξάρτιση των πλοίων χρησιμοποιούσαν τρίχες ανθρώπων ή ζώων. Μπορεί όλα τα μοντέλα  να μην είναι ακριβή αντίγραφα πραγματικών πλοίων, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετές φορές ένα αριστούργημα.

Aikaterini Laskaridis Foundation-Συλλογή Scrimshaws

Συλλογή Scrimshaws

Η τέχνη των φαλαινοθήρων του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται σε μια συλλογή με πολυάριθμα αντικείμενα. Μια τεχνική που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων, εξελίχθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον είδος τέχνης.

Σχέδια σκαλισμένα σε δόντια ή οστά θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, θαλάσσιοι ίπποι, δελφίνια), αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή τους, αλλά και όσα νοσταλγούν από τη στεριά. 

Aikaterini Laskaridis Foundation-Συλλογή Φαρικών Αντικειμένων

Συλλογή Φαρικών Αντικειμένων

Στη συλλογή ανήκουν αντικείμενα που παραχωρήθηκαν ως χρησιδάνειο από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ξεχωρίζει ο φωτιστικός μηχανισμός του φάρου του Ακρωτηρίου Μαλέα, ο οποίος κοσμεί τον κήπο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης. Είναι πλήρης, με το φωτιστικό σώμα και τον μηχανισμό περιστροφής του, καθώς και τον εντυπωσιακό φακό τύπου Fresnel.