Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ήταν από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που εφάρμοσε τις νέες ηλεκτρονικές μεθόδους, πέραν της ψηφιοποίησης, για την επεξεργασία των συλλογών του. Αρχικά με το καινοτόμο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, και στη συνέχεια με τις εφαρμογές ToposText, TravelTrails: Αποστολές και Εξερευνήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, 1500-1830 και άλλες εφαρμογές, στοχεύει συστηματικά στην ανάδειξη θεμάτων και πηγών που επιμορφώνουν και διευκολύνουν την έρευνα σε βάθος. 

Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών (travelogues.gr)

Ιστοσελίδα

Περισσότερες από 23.000 εικόνες από τις εκδόσεις των περιηγητών (15ος-19ος αιώνας), επιστημονικά τεκμηριωμένες στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά, περιμένουν κάθε επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Δείτε λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ.

TravelTrails ( traveltrails.gr)

Ιστοσελίδα

Ψηφιακή βάση δεδομένων όπου παρουσιάζονται τα κείμενα των περιηγητών που ταξίδεψαν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα έως το 1830. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΣΑ. Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες εδώ.

*Η εφαρμογή διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022 κερδίζοντας το 1ο βραβείο στην κατηγορία Καλύτερο έργο για την ανάδειξη πηγών (Best DH Dataset).  

TravellersMap (travellersmap.gr)

  Ιστοσελίδα

Ο σύγχρονος περιηγητικός χάρτης TravellersMap στόχο έχει να αναδείξει τον ελληνικό κόσμο και να εξοικειώσει το κοινό με σπάνιο αρχειακό υλικό. Ένας εναλλακτικός ταξιδιωτικός οδηγός, με έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό, τη γνωριμία με σπάνιες πηγές και την «επικοινωνία» της Ιστορίας στο ευρύτερο κοινό. 

Αποτέλεσμα των επιτυχημένων σειρών “Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στη Μικρά Ασία” και “Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο”, το TravellersMap προέκυψε ως παράδειγμα επανάχρησης των διαδικτυακών συναντήσεων, που επέβαλε η πανδημία Covid-19.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

*Η εφαρμογή διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022 κερδίζοντας το 1ο βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη εφαρμογή για την ανάδειξη δεδομένων (Best DH Data Visualization). 

Map-inc (map-inc.gr

Ιστοσελίδα

Η νέα ιστοσελίδα/χάρτης, (Mapping incunabula in Greek libraries),  παρουσιάζει τη διασπορά των αρχέτυπων εκδόσεων στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο που θα συμβάλλει στην έρευνα γύρω από την κυκλοφορία των κειμένων στην Ελλάδα από τον 16ο αιώνα και μετά, τα εμπορικά δίκτυα και την οικονομική αξία των βιβλίων, την παραγωγή έντυπων βιβλίων που απευθύνονται σε ελληνόφωνο κοινό, την ταυτότητα των αναγνωστών και σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία σημαντικών ελληνικών βιβλιοθηκών και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

 

ToposText (topostext.org)

Ιστοσελίδα και δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές Apple & Android

Η πρωτοποριακή εφαρμογή ToposText προσφέρει σε κάθε χρήστη ένα διαδραστικό ταξίδι μέσα από έναν χάρτη και τα κείμενα της ελληνικής και λατινικής γραμματείας. Η εφαρμογή κατέκτησε την 1η θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement). Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Τέλος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στη χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκό πρόγραμμα εφαρμογή Tracce, μία καινοτόμο ταξιδιωτική εφαρμογή, η οποία καλεί τους χρήστες να εξερευνήσουν την Ελλάδα μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές που συνδυάζουν τη μάτια των περιηγητών του 19ου αιώνα με τη γνώση του 21ου μέσα από 9 διαδρομές. Δείτε περισσότερα εδώ.