Μαθαίνω /

Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Aikaterini Laskaridis Foundation-Travelogues

Travelogues

Με το βλέμμα των Περιηγητών

travelogues.gr
Περισσότερες από 23.000 εικόνες από τις εκδόσεις των περιηγητών (15ος-19ος αιώνας), επιστημονικά τεκμηριωμένες στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά, περιμένουν κάθε επισκέπτη να τις ανακαλύψει.
Aikaterini Laskaridis Foundation-TravelTrails

TravelTrails

Αποστολές και Εξερευνήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, 1500 – 1830

traveltrails.gr
Τα κείμενα των περιηγητών που ταξίδεψαν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα έως το 1830 σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων. Υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΣΑ. Ο ιστότοπος κατέλαβε την 1η θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2022» στην κατηγορία του καλύτερου έργου για την ανάδειξη πηγών (Best DH Dataset).
Aikaterini Laskaridis Foundation-TravellersMap

TravellersMap

Ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης

travellersmap.gr
Ένας εναλλακτικός ταξιδιωτικός οδηγός στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου, για να γνωρίσουμε τις κοιτίδες του ελληνισμού. Η εφαρμογή κατέκτησε την 1η θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2022», ως η καλύτερη εφαρμογή για την ανάδειξη δεδομένων (Best DH Data Visualization).
Aikaterini Laskaridis Foundation-ToposText ©

ToposText ©

Τόποι, κείμενα και πρόσωπα της αρχαιότηας

topostext.org
Μια πρωτοποριακή εφαρμογή και ιστότοπος, όπου κάθε χρήστης, φοιτητής, ταξιδιώτης, ερευνητής, συνδέεται με τις αρχαίες πηγές που διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία. Η εφαρμογή κατέκτησε την 1η θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement). Διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Mapping Incunabula in Greek Libraries

Mapping Incunabula in Greek Libraries

Καταγράφοντας τα αρχέτυπα των ελληνικών βιβλιοθηκών

map-inc.gr
Ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο, όπου καταγράφεται η διασπορά των εκδόσεων του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Συμβάλλει στην έρευνα γύρω από την κυκλοφορία των κειμένων στην Ελλάδα από τον 16ο αιώνα και μετά, τα εμπορικά δίκτυα και την οικονομική αξία των βιβλίων, την παραγωγή έντυπων βιβλίων που απευθύνονται σε ελληνόφωνο κοινό, την ταυτότητα των αναγνωστών και σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία σημαντικών ελληνικών βιβλιοθηκών και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Νέα & Ανακοινώσεις

Προβολή όλων

Υποτροφίες

Υποτροφία για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο 
του Άμστερνταμ

Aikaterini Laskaridis Foundation-Υποτροφία για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο 
του Άμστερνταμ
Στο πλαίσιο της στήριξης της λειτουργίας της Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών.

Υποτροφία Βιολιού
Ισμήνης Κάρτερ

Aikaterini Laskaridis Foundation-Υποτροφία Βιολιού
Ισμήνης Κάρτερ
Στηρίζοντας ενεργά την ενίσχυση της μουσικής παιδείας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει από το 2013 Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την χορήγηση υποτροφίας για ανώτερες σπουδές βιολιού στο εξωτερικό, με στόχο την απόκτηση Bachelor ή Master.