Λογοτεχνικός Διαγωνισμός

“Καίτη Λασκαρίδη”

Ο θεσμός του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος καθιερώθηκε στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδου από την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Μαριλένα Λασκαρίδου το 2000, και απευθυνόταν αρχικά στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Πειραιά. Η ανταπόκριση που βρήκε στα παιδιά οδήγησε το Ίδρυμα να επεκτείνει το δικαίωμα συμμετοχής και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Κυκλάδων,
Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας και Φωκίδας. Στη συνέχεια, σε ειδική συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού διαγωνισμού την 24η Σεπτεμβρίου 2012 αποφασίστηκε ομόφωνα ο διαγωνισμός να γίνει πανελλήνιος.

Ο στόχος που υπηρετεί ο διαγωνισμός, και για τον οποίο χαίρει της υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας, είναι η ενίσχυση της αυτοέκφρασης των εφήβων και η υποστήριξη του μαθήματος της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο και δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας. Απονέμονται τρία βραβεία στο Γυμνάσιο και τρία στο Λύκειο, συνοδευόμενα από αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από προσωπικότητες του χώρου της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπους του Ιδρύματος. Η απονομή των βραβείων γίνεται σε ειδική τελετή, στην οποία προσκαλούνται οι συμμετέχοντες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

 • Ετήσιος, με συγκεκριμένο θέμα (για το 2023-2024)
 • Για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας.
 • 3 Βραβεία για μαθητές Γυμνασίου & 3 για μαθητές Λυκείου, συνοδευόμενα από αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο.
 • Προθεσμία υποβολής τρέχοντος διαγωνισμού: 31 Μαΐου 2024.

Αρχείο Κριτικών Επιτροπών

Αρχείο Βραβευθέντων

Aikaterini Laskaridis Foundation-

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 
“Μαριλένα Λασκαρίδη”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην αθλοθέτηση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας.

Στόχος του διαγωνισμού δεν είναι μόνο να ενθαρρύνει την έκφραση, τη συγγραφική ικανότητα και γενικότερα την καλλιτεχνική ευαισθησία των εφήβων, αλλά και να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Μέσα από αυτή τη δημιουργική συμπόρευση ενισχύεται η διάδοση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

 • Ετήσιος, με συγκεκριμένο θέμα (για το 2023-2024)
 • Για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας.
 • 3 Βραβεία για μαθητές Γυμνασίου & 3 για μαθητές Λυκείου, συνοδευόμενα από αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο.
 • Προθεσμία υποβολής τρέχοντος διαγωνισμού: 31 Μαΐου 2024.

Αρχείο Κριτικών Επιτροπών

Αρχείο Βραβευθέντων

Aikaterini Laskaridis Foundation-

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολιού

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στηρίζοντας ενεργά τον χώρο της μουσικής παιδείας, διοργανώνει από το 2013 Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την χορήγηση υποτροφίας για σπουδές βιολιού στο εξωτερικό για την απόκτηση Bachelor ή Master.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται εις μνήμην της διακεκριμένης βιολονίστριας και Καθηγήτριας του Ωδείου Αθηνών Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ.

Οι υπότροφοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατο Αναγνωρισμένο Μουσικό Ίδρυμα του εξωτερικού (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) της επιλογής τους. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω χωρών εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω χωρών εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η υποτροφία χορηγείται για δύο συνεχή ακαδημαϊκά έτη και ανέρχεται στο ποσό των 24.000 ευρώ.

 • Υποτροφία για ανώτερες σπουδές βιολιού στο εξωτερικό.

 • Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο όσο έχουν γίνει ήδη δεκτοί σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού.

 • Η υποτροφία χορηγείται για δύο (2) συνεχή ακαδημαϊκά έτη.

 • Προθεσμία υποβολής αιτήσεων τρέχοντος διαγωνισμού: 31 Αυγούστου 2024.

Aikaterini Laskaridis Foundation-

Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας για παιδιά και εφήβους

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου προκηρύσσει τον διαγωνισμό “Ένα βιβλίο σε προσκαλεί, ένα βιβλίο σε προκαλεί”, για παιδιά ηλικίας 5 -17 ετών. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2021.

Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μεμονωμένα, με την παρέα τους ή ακόμα και με ολόκληρη τη σχολική τάξη τους.

Συγγραφείς αφηγούνται αγαπημένα τους βιβλία, τα οποία καλούνται να ακούσουν τα παιδιά. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από προτεινόμενες δραστηριότητες. Για κάθε δραστηριότητα που ολοκληρώνουν, κερδίζουν πόντους. 

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε 4 ηλικιακές κατηγορίες:
1η κατηγορία: 5-7 ετών
2η κατηγορία: 8-11 ετών
3η κατηγορία: 12-15 ετών
4η κατηγορία: 16-17 ετών

Συγκεντρώνοντας πόντους, κερδίζουν δώρα, όπως βιβλία, συναντήσεις με τους αγαπημένους τους συγγραφείς κ.ά., ενώ ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει ένα ποδήλατο.

 • Για παιδιά 5-17 ετών

 • Δυνατότητα μεμονωμένης ή ομαδικής συμμετοχής παιδιών, αλλά και σχολικών τάξεων.

 • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με τη συνδρομή των κηδεμόνων.

 • Προθεσμία αποστολής υλικού δραστηριοτήτων για τον τρέχοντα διαγωνισμό: 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πανελλήνιος διαγωνισμός λημμάτων Βικιπαίδειας

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λημμάτων Βικιπαίδειας, για μαθητές Ε’, Στ’ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου, όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα.

Πόσο καλά γνωρίζουμε τη χρήση της Βικιπαίδειας; Πώς μπορούμε να δημιουργούμε λήμματα ή να εμπλουτίζουμε τα ήδη υπάρχοντα με νέες πληροφορίες; Πώς μπορούμε να γίνουμε όλοι συνδημιουργοί της γνώσης στη σύγχρονη, παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια;

Η Βικιπαίδεια είναι η σύγχρονη μορφή εγκυκλοπαίδειας και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και δημιουργίας ή συμπλήρωσης της γνώσης. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. (πηγή Βικιπαίδεια).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες να βρουν πληροφορίες και να συμπληρώσουν ή να δημιουργήσουν λήμματα στη Βικιπαίδεια για ποιητές/ποιήτριες που λείπει περιεχόμενο ή που χρειάζεται συμπλήρωση, μέσα από προτεινόμενη βιβλιογραφία και δικές τους πηγές. Απώτερος στόχος ο εμπλουτισμός των γνώσεων πάνω στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές/μαθήτριες της Ε’ ή Στ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου ή της Α’, Β’, Γ’ Τάξης του Γυμνασίου, όλης της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες, όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στα σχετικά links. 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται  στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία, Ανάδειξη και Αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος», κωδικός Πρόσκλησης 118, και με Εκδούσα Αρχή: ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ, με το έργο με τίτλο: «Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μία θάλασσα γνώσεων. Διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και υλοποιείται σε συνεργασία με την PostScriptum.

Νέα & Ανακοινώσεις

Προβολή όλων

Περισσότεροι Διαγωνισμοί

Aikaterini Laskaridis Foundation-Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός “Γιώργος Ν. Κάρτερ”

Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός “Γιώργος Ν. Κάρτερ”

Ο Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός ανέκδοτης και αδημοσίευτης ποιητικής συλλογής προκηρύχθηκε για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2015. Ακολούθησαν δύο ακόμα προκηρύξεις, τα επόμενα έτη.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιούνταν με την ευγενική χορηγία της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ προς τιμήν του ποιητικού και δημοσιογραφικού έργου του αείμνηστου συζύγου της, Γιώργου Κάρτερ, διαπρεπούς διανοούμενου, δημοσιογράφου και διευθυντή της ΕΡΤ.

Aikaterini Laskaridis Foundation-Διαγωνισμό Βιομηχανικού Σχεδιασμού Second Nature

Διαγωνισμό Βιομηχανικού Σχεδιασμού Second Nature

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για το καινοτόμο πρόγραμμα Έρευνας & Σχεδιασμού Second Nature, προκήρυξε διαγωνισμό βιομηχανικού σχεδιασμού για νέους Έλληνες σχεδιαστές το 2018,

Ο διαγωνισμός εστίασε στους τρεις άξονες που διέπουν το πρόγραμμα: τα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα, τη γαλάζια και κυκλική οικονομία και τις νέες τεχνολογίες.