Αναγνωστήριο

Λειτουργία και όροι χρήσης

Τα τεκμήρια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμα για ανάγνωση στον χώρο μας, στο κτήριο της οδού 2ας Μεραρχίας. Η χρήση της βιβλιοθήκης μας είναι δωρεάν για όλους, ερευνητές και ευρύτερο κοινό. Για την ανάγνωση του υλικού της απαιτείται μόνο σχετική αίτηση, που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τα στοιχεία του αναγνώστη καθώς και το υλικό που επιθυμεί να μελετήσει. Τα έντυπα δεν δανείζονται και οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια. Όλο το επεξεργασμένο υλικό της βιβλιοθήκης μπορεί να αναζητηθεί στον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.

Ηλεκτρονικός Κατάλογος

Πρόσβαση

Η επίσκεψη γίνεται μετά από καθορισμένο ραντεβού και τα τεκμήρια για ανάγνωση θα πρέπει να έχουν ζητηθεί εκ των προτέρων. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρήστη, η αίτηση θα πρέπει να αποστέλλεται τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την επίσκεψη στους χώρους μας. Μόλις τα τεκμήρια είναι διαθέσιμα, ο χρήστης ειδοποιείται να έρθει να τα μελετήσει στο αναγνωστήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης. Κατά την επίσκεψη είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας. Σε ειδικές περιπτώσεις η μελέτη γίνεται με την παρουσία υπαλλήλου της βιβλιοθήκης, ενώ κάποιες φορές απαιτείται η χρήση προστατευτικών βοηθημάτων (γαντιών, ειδικών υποστηριγμάτων για τα βιβλία). 

Ο αριθμός τεκμηρίων που διατίθενται ανά επίσκεψη μπορεί να περιοριστεί ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση των τεκμηρίων. 

Υπηρεσίες

Ανάλογα με την κατάσταση του υλικού, επιτρέπεται, αποκλειστικά για προσωπική ερευνητική χρήση, η φωτογράφισή του από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με επίβλεψη, είτε η παροχή αντιγράφου από τη βιβλιοθήκη με χρέωση της παρεχόμενης υπηρεσίας (0,20 € ανά σελίδα για ψηφιακό αντίγραφο και 0,25 € ανά σελίδα για εκτυπωμένο αντίγραφο). 

Υπενθυμίζουμε ότι δεν παρέχονται αντίγραφα έργων για τα οποία βρίσκεται σε ισχύ η περίοδος αποκλειστικότητας πνευματικών δικαιωμάτων (copyright). 

Στο κτίριο λειτουργεί δίκτυο Wi-Fi με ελεύθερη πρόσβαση για τους χρήστες. 

Ωράριο μελέτης

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 16:00

Μικρές τροποποιήσεις στο ωράριο είναι πιθανές, ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης των χώρων της βιβλιοθήκης για εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια. 

Όροι χρήσης για το Παλαιό και Σπάνιο υλικό 

Λόγω της ειδικής φύσης και ευαισθησίας του συγκεκριμένου υλικού, η μελέτη γίνεται με επίβλεψη του προσωπικού και τη χρήση όποιου προστατευτικού μέτρου υποδειχθεί (βάση, γάντια κ.λπ.). Οι ερευνητές μπορούν να έχουν μαζί τους: ηλεκτρονικό υπολογιστή/tablet, σημειωματάριο ή τετράδιο και μολύβι (όχι είδη γραφής με μελάνι).  

Τα παραπάνω ισχύουν για τις συλλογές: 

  • Bibliotheca Graeca του Σάκου Οικονομόπουλου 
  • Armand Vandeplas 
  • Παναγιώτη Λασκαρίδη (εκδόσεις μέχρι και 1900) 
  • Κωνσταντίνου Λασκαρίδη (εκδόσεις μέχρι και 1900) 
  • Delwaide old (εκδόσεις μέχρι και 1900), 
  • Κατά περίπτωση ευαίσθητα τεκμήρια από τις υπόλοιπες συλλογές (μοναδικά, σπάνια, φθαρμένα).