Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, μια «βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών», από την ίδρυσή της το 2013, συγκεντρώνει, διασώζει και προβάλλει τις βιβλιοθήκες σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Διαφυλάττει έναν πολύ μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας κυρίως ελληνικού ενδιαφέροντος, με σκοπό να τον καταστήσει προσβάσιμο στους ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό.

Οι συλλογές που συναποτελούν την Ιστορική Βιβλιοθήκη διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον ερευνητικό ή συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και κάθε συλλογή καταλογογραφείται αυτοτελώς.  Οι διαθέσιμες συλλογές βρίσκονται συγκεντρωμένες στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης

Αναγνωστήριο
583.132

τεκμήρια 

Θεματικές Ενότητες

Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο

Στις συλλογές μας βρίσκεται το σύνολο της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής γραμματείας σε πολλαπλές εκδόσεις, παλαιές (15ο-16ο αιώνα), στερεότυπες αλλά και πολύ σύγχρονες. Οι πηγές πλαισιώνονται από διαφόρων ειδών μελέτες γύρω από τον αρχαίο και βυζαντινό κόσμο, φιλολογικού, ιστορικού, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα

Περιηγητισμός

Λογοτεχνία

Ναυτιλία και Θάλασσα

Άλλες επιστήμες

Ξεχωρίσαμε από τις Συλλογές μας

Aikaterini Laskaridis Foundation-Ὑπόμνημα εἰς τὰς Πέντε φωνάς του Αμμώνιου του Eρμείου

Ὑπόμνημα εἰς τὰς Πέντε φωνάς του Αμμώνιου του Eρμείου

H πρώτη έκδοση του έργου, τυπωμένη το 1500 στη Βενετία από τον Ζαχαρία Καλλιέργη για τον Νικόλαο Βλαστό.
Μάθετε περισσότερα

Παλαιό και Σπάνιο Υλικό

Aikaterini Laskaridis Foundation-Αρχέτυπα

Αρχέτυπα

Αρχέτυπα ονομάζονται στα ελληνικά τα βιβλία των αρχών της τυπογραφίας, που έχουν τυπωθεί μέχρι και το έτος 1500 (incunabula). Η συλλογή αρχετύπων του Ιδρύματος είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική στην Ελλάδα. Έχει συγκροτηθεί με υλικό από τις δύο σημαντικότερες συλλογές του Ιδρύματος, τη Bibliotheca Graeca του Σάκου Οικονομόπουλου και τη συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Πάνου Λασκαρίδη, και συνεχίζει διαρκώς να εμπλουτίζεται. Η συλλογή αρχετύπων αναδεικνύεται συστηματικά μέσα από περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικά προγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές, συνέδρια και εκδόσεις. 
Aikaterini Laskaridis Foundation-Παλαίτυπα

Παλαίτυπα

Παλαίτυπα χαρακτηρίζονται τα παλαιά έντυπα βιβλία. Η χρήση του όρου ποικίλλει, αλλά έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται για βιβλία που έχουν τυπωθεί με χειροκίνητο πιεστήριο (early printed books), με συμβατικό σημείο τομής το έτος 1800 ή 1830. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, το Ίδρυμα έχει επιλέξει να χαρακτηρίζει γενικότερα ως παλαιά τα βιβλία που έχουν τυπωθεί μέχρι και το 1900. Η συλλογή παλαιών εντύπων του Ιδρύματος περιλαμβάνει περίπου 15.000 τεκμήρια, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και πολύτιμα.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Χειρόγραφα

Χειρόγραφα

Οι συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν κυρίως έντυπα βιβλία. Ιδιαίτερης σημασίας τεκμήρια είναι χειρόγραφες εκδόσεις που συγκαταλέγονται στη συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Πάνου Λασκαρίδη.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Χάρτες

Χάρτες

Μια πλούσια συλλογή παλαιών και σπάνιων χαρτών διαθέτει η Ιστορική Βιβλιοθήκη. Είτε ως τμήματα έντυπων περιηγητικών εκδόσεων, είτε ως αυτόνομα τεκμήρια, οι χάρτες κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στις συλλογές του Ιδρύματος.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Ελληνικά έντυπα του 19ου αιώνα

Ελληνικά έντυπα του 19ου αιώνα

Το Ίδρυμα κατέχει μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές ελληνικών εντύπων του 19ου αιώνα. Προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις Συλλογές Κ. Θ. Δημαρά, Γ. Π. Σαββίδη, Γ. Δολιανίτη, Φ. Ηλιού και Π. Λασκαρίδη. Ανάμεσά τους υπάρχουν έντυπα, ειδικά φυλλάδια, μοναδικά ή πολύ σπάνια (με λιγότερα από πέντε γνωστά αντίτυπα). Αντανακλούν την ποικιλία της ελληνικής έντυπης παραγωγής, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά έχουν λογοτεχνικό, ιστορικό, θρησκευτικό και φιλολογικό περιεχόμενο.
Aikaterini Laskaridis Foundation-Πρώιμες εικονογραφημένες εκδόσεις

Πρώιμες εικονογραφημένες εκδόσεις

Οι περιηγητές, ταξιδιώτες που έρχονταν από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη στον χώρο της Μεσογείου από τον 15ο αιώνα, ταξίδευαν, σχεδόν πάντοτε, στα νησιά του Αιγαίου και τα μικρασιατικά παράλια. Στην πλειοψηφία τους προτιμούσαν τη συλλογή και μελέτη αρχαιοτήτων, ενώ κάποιοι είχαν πιο σφαιρικά ενδιαφέροντα, που περιλάμβαναν το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία, την καθημερινή ζωή. Κατέγραψαν όσα συναντούσαν στο ταξίδι τους σε ημερολόγια και βιβλία, τα οποία οι περισσότεροι εμπλούτισαν με ξυλογραφίες, ακουαρέλες και χαρακτικά που φιλοτεχνούσαν οι ίδιοι ή κάποιοι καλλιτέχνες που τους συνόδευαν.
Επώνυμες Συλλογές
Οι κτήτορες των Συλλογών της Ιστορικής Βιβλιοθήκης
Coming Soon
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Ψηφιοποιημένα σπάνια τεκμήρια από τις Συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης

Ανακαλύψτε ακόμα

Aikaterini Laskaridis Foundation-Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες

Τα ψηφιακά έργα του Ιδρύματος, με ελεύθερη πρόσβαση για κάθε ενδιαφερόμενο, δίνουν μια νέα διάσταση στην ιστορική, ανθρωπολογική και κοινωνιολογική έρευνα.
Μάθε περισσότερα

Συνεργασίες με φορείς