Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές επιστημονικές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο της επίτευξης του σκοπού του, της προαγωγής σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικώς και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων, καθώς και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.

Η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της στήριξης της λειτουργίας της έδρας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προσφέρει επίσης κάθε χρόνο υποτροφίες για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, με στόχο την προαγωγή της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών. Δείτε περισσότερα για τις υποτροφίες εδώ.

Το 2015 συστάθηκε η Έδρα Επισκεπτών Καθηγητών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Έδρας, το Ίδρυμα οργανώνει την αποστολή Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών στο Tsinghua και την υποδοχή φοιτητών και μεταπτυχιακών του κινεζικού Πανεπιστημίου. Ως εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, το Πανεπιστήμιο Tsinghua αποφάσισε πρόσφατα να εισαγάγει στο πρόγραμμά του, από την άνοιξη του 2020, τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Εντός του 2020 θα λειτουργήσει στους χώρους του Ιδρύματος και το Κέντρο Κινεζικών Μελετών, το οποίο ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), με στόχο την ενίσχυση των επιστημονικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Το Κέντρο Κινεζικών Μελετών δημιουργήθηκε στο πνεύμα της συνεργασίας και της προώθησης των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών σχέσεων των δύο χωρών, με άξονα τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

Μνημόνιο Συνεργασίας έχει υπογράψει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στο Πόρτσμουθ με στόχο την από κοινού προώθηση και προβολή της ναυτικής παράδοση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα με άξονα τη Ναυτική Έρευνα και Ιστορία.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι μέλος της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Βιβλιοθηκών της Ευρώπης (CERL) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA).

Στην Ελλλάδα, το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με όλους τους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, ενώ έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τέλος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”, η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.