Περιοδική έκθεση

Ελληνική Γλώσσα: Οι Ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Aikaterini Laskaridis Foundation-Ελληνική Γλώσσα: Οι Ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, φιλοδοξώντας να ενισχύσει την μελέτη των Ελληνικών Σπουδών στην Κίνα μέσω της πολυεπίπεδης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, εγκαινίασε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου την έκθεση βιβλίων με θέμα “Ελληνική Γλώσσα: Οι Ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”. Με αφορμή την εκδήλωση των εγκαινίων, διεξήχθη σεμινάριο με θέμα “Ελληνική Γλώσσα: Οδηγός της Δυτικής Σκέψης” με ομιλία του κυρίου Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τ. Υπουργού Παιδείας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ναυάρχου (εα) Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάνος ΠΝ. Λεπτομέρειες για την όλη εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελιδα του πανεπιστημίου.

Σπάνιες εκδόσεις έργων που είχαν γραφτεί πριν την ανακάλυψη της τυπογραφίας βρίσκονται ανάμεσα στα βιβλία που εκτίθενται, τα οποία τυπώθηκαν μεταξύ 1534 και 1850. Τα παλαιότερα από αυτά προέρχονται από τυπογραφία μεγάλων πόλεων της Ευρώπης με ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες (Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Τεργέστη). Όλα τα βιβλία της έκθεσης προέρχονται από την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, και συγκεκριμένα από την επώνυμη συλλογή του Γεωργίου Δολιανίτη. Αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την ελληνική γλώσσα: γραμματική, σύνταξη, φωνητική, διαλέκτους, την ιστορία της γλώσσας, καθώς και μεθόδους εκμάθησης Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών, ως μητρικής και ως ξένης γλώσσας. Έτσι, απευθύνονταν όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και σε ένα μεγάλο διεθνές κοινό, καθώς είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες: πρωτίστως στα ελληνικά και στα λατινικά, αλλά και στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρωσικά κ.τ.λ.

Στα πλαίσια της παρουσίας του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κυρίου Πάνου Λασκαρίδη στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, του ζητήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κέντρο Διπλωματικών Ερευνών Carnegie-Tsinghua, στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, με σκοπό την παρουσίαση των σχέσεων της ελληνόκτητης Ναυτιλίας με την Κίνα και τις μελλοντικές προοπτικές. 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του στόχου του να προάγει σε διεθνές επίπεδο τις Ελληνικές Κλασικές Σπουδές, τα Γράμματα και ευρύτερα τον Ελληνικό Πολιτισμό, ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Tsinghua από το 2015, με την δημιουργία «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» και εργάζεται μεθοδικά για το Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα Tsinghua-Λασκαρίδη, προωθώντας τις Ελληνο-Κινεζικές σχέσεις σε έναν κόσμο που συνεχώς μικραίνει.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2016 και είναι ανοικτή σε φοιτητές και επισκέπτες του Πανεπιστημίου Tsinghua.