Περιοδική έκθεση

Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Αρχέτυπα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Aikaterini Laskaridis Foundation-Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Αρχέτυπα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η έκθεση παρουσιάζει 17 αρχέτυπα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος και πλαισίωσε την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2019.

Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας, κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας και εν γένει του πολιτισμού. Στην παρούσα έκθεση προβάλλονται έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία

  • αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των οικείων συλλογών (λογοτεχνία, γλώσσα, επιστήμες, ιστορία, θρησκευτικά θέματα)
  • αναδεικνύουν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έργων της πρώιμης τυπογραφίας, με έμφαση στην έντυπη και τη χειρόγραφη διακόσμηση
  • φωτίζουν τη δράση σημαντικών προσωπικοτήτων της τυπογραφικής τέχνης
  • φέρουν σημάδια-υλικές μαρτυρίες της ιδιαίτερης ιστορίας κάθε αντιτύπου και της πορείας του στον χρόνο.

Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής του Βιβλιοθήκης: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη. Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας.

Σήμερα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Συλλογή αποτελείται από 102 τίτλους σε 107 αντίτυπα, και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.