Περιοδική έκθεση

Ο Νέλσον και η Εποχή του

Aikaterini Laskaridis Foundation-Ο Νέλσον και η Εποχή του

Στον μοναδικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, έκθεση αφιερωμένη στην προσωπικότητα του σπουδαίου Άγγλου Ναυάρχου, με πλούσιο υλικό από τη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος. 

Η έκθεση «Ο Νέλσον και η εποχή του» αρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται, μέσα από χρηστικά αντικείμενα, η ζωή στα ιστιοφόρα πλοία στα τέλη του 18ου-αρχές 19ου αιώνα. Όργανα πλοήγησης της εποχής και ιατρικά εργαλεία ανασυνθέτουν το σκηνικό της ζωής των ναυτικών που ταξίδευαν για μήνες στα πλοία της εποχής του Nelson, μιας ζωής γεμάτης κινδύνους και αντιξοότητες, όταν όλα εξαρτώνταν από τον άνεμο, τον Πλοίαρχο, την πειθαρχία του πληρώματος αλλά και την τύχη.

Έργα Γάλλων αιχμαλώτων, οι οποίοι βρέθηκαν φυλακισμένοι στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, εκτίθενται στη δεύτερη αίθουσα. Πρόκειται για ομοιώματα πλοίων κατασκευασμένα από κόκαλο, πραγματικά έργα τέχνης από χέρια έμπειρων τεχνιτών στην επεξεργασία ελεφαντόδοντου, που βρέθηκαν να υπηρετούν ως στρατιώτες του Ναπολέοντα και αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες που συντάραξαν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν, οι αιχμάλωτοι αυτοί χρησιμοποίησαν το μόνο πράγμα που διέθεταν σε αφθονία, τα απομεινάρια του φαγητού τους, για να δημιουργήσουν έργα που θα τους εξασφάλιζαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η ζωή και η δράση του Ναυάρχου Nelson (1758-1805) παρουσιάζονται στην τρίτη ενότητα, μέσα από προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής. Η οικογενειακή του ζωή, σημαδεμένη από τον πρόωρο χαμό της μητέρας του, έρχεται σε αντιδιαστολή με τη σκανδαλώδη ερωτική σχέση του με τη Λαίδη Emma Hamilton, σύζυγο του Άγγλου απεσταλμένου στη Νάπολη, Sir William Hamilton. Η επιλογή του να ζήσει αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις κοινωνικές επιταγές, σόκαρε την αγγλική κοινωνία, που φαινόταν να τον συγχωρεί για αυτά του τα παραπτώματα μόνο εξαιτίας της στρατιωτικής του μεγαλοφυΐας. Ξεκινώντας την καριέρα του στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, σε ηλικία 12 ετών, ανήλθε όλες τις βαθμίδες με την αξία του και πρωτοστάτησε σε τρεις μεγάλες ναυτικές νίκες της Αγγλίας: στη Ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου, τη Ναυμαχία του Νείλου και τη Ναυμαχία της Κοπεγχάγης. Τέλος, θα βρει το θάνατο τη στιγμή του θριάμβου του, την ώρα που κατατρόπωνε τον ενωμένο γαλλοϊσπανικό στόλο στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Η Αγγλία τον τίμησε με μεγαλόπρεπη κηδεία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη απώλεια. Οι νίκες του αποτέλεσαν, ουσιαστικά, το θεμέλιο της αγγλικής θαλασσοκρατίας τον 19ο αιώνα.

Η επιβλητικότητα του Παλατιού, οι περίτεχνα διακοσμημένες αίθουσες με τοιχογραφίες και έπιπλα εποχής δένουν αρμονικά με τα αντικείμενα της Ναυτικής Συλλογής του Ιδρύματος που εκτίθενται. Η υποβλητική μουσική που συνοδεύει την περιήγηση δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Ιουλίου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.