Περιοδική έκθεση

Περιοδική έκθεση: Η Άγνωστη νήσος

Aikaterini Laskaridis Foundation-Περιοδική έκθεση: Η Άγνωστη νήσος

Με τη διατομική έκθεση «Η Άγνωστη Νήσος» οι καλλιτέχνιδες Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σε μια περιπέτεια μέσα κι έξω από τα όρια του εκθεσιακού χώρου με αφετηρία το διήγημα του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου «Η Ιστορία της Άγνωστης Νήσου».

Με κέντρο την ιδέα του Άγνωστου Νησιού ως συμβόλου αναζήτησης ουτοπίας στην τέχνη και τη λογοτεχνία, οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση. Από τη μία εξετάζουν τις προσδοκίες που προκαλεί το θαλάσσιο ταξίδι και από την άλλη αναδεικνύουν πώς διαμορφώνεται η σχέση μας με τον κόσμο μέσα από αυτές. Η έκθεση ερευνά το μετα-αποικιοκρατικό τοπίο, τη μετανάστευση και την πολιτική γεωγραφία, και αναδεικνύει οικολογικούς προβληματισμούς και ζητήματα ταυτότητας. Απέναντι στο εργόχειρο και την αναμονή της oμηρικής Πηνελόπης που εμπνέουν τα κεντητά καλλιτεχνήματα και οι κεραμικές κατασκευές της Πέτρου, στέκονται τα παράξενα κοσμήματα και τα γλυπτικά νησιά από μικροπλαστικά της Κυριακού, ως σχόλια στον καταναλωτισμό και την καταστροφή του πλανήτη.

H έκθεση ξεκινά από τον Σταθμό Μετρό «Δημοτικό Θέατρο» του Πειραιά και αναπτύσσεται στην Ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Εκεί, οι δύο καλλιτέχνιδες με τα έργα τους φωτίζουν την αλληλογραφία της Λαίδης Χάμιλτον με τον Ναύαρχο Νέλσον και πυροδοτούν συνειρμούς γύρω από σπάνια βιβλία, χάρτες, πυξίδες, οστέινα καράβια και θραύσματα από την υπέροχη συλλογή του Ιδρύματος.

Το ιδιαίτερο αυτό ταξίδι θα πλαισιώνει ένας κατάλογος στον οποίο μαζί με φωτογραφίες των έργων και το επιμελητικό κείμενο από την Γκέλυ Γρυντάκη, συμπεριλαμβάνεται ένα κείμενο θεωρητικής περιπλάνησης του Νικήτα Σινιόσογλου και μη δημοσιευμένο υλικό από τα ημερολόγια του Ζοζέ Σαραμάγκου σε μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θάλασσας 2024 του Δήμου Πειραιά, με την ευγενή υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, της ΣΤΑ.ΣΥ, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, του Ιδρύματος Σαραμάγκου, της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, των Εκδόσεων Καστανιώτη, του Μουσείου Βορρέ και την ευγενή χορηγία του Metropolitan Hospital και του Ιδρύματος Αγγελικούση.

Επιμέλεια: Γκέλυ Γρυντάκη

Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, 18:30-21:00. (δείτε πληροφορίες εδώ)

 Χώροι: Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς 18535 και Σταθμός Μετρό «Δημοτικό Θέατρο», επίπεδο εκδοτηρίων.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου – 07 Ιουνίου 2024.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00.

Σάββατο 25 Μαΐου 12:00-18:00, Κυριακή 26 Μαΐου 11:00-14:00.

Σάββατο 1 Ιουνίου 12:00-18:00.