Περιοδική έκθεση

Second Nature – A New Life

Aikaterini Laskaridis Foundation-Second Nature – A New Life

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το σχεδιαστικό δίδυμο The New Raw παρουσιάζουν το Second Nature, ένα καινοτόμο εγχείρημα Έρευνας & Σχεδιασμού, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και προτείνει λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το Second Nature οραματίζεται ένα οικοσύστημα στο οποίο η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για μια νέα οικονομία. Μια οικονομία που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργικότητα για να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές. Οι δυνατότητες αυτής της νέας λογικής διερευνώνται μέσω της ανάπτυξης μιας συλλογής ψηφιακά κατασκευασμένων κοχυλιών και αντικειμένων που προέρχονται από τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» (ghost nets), εγκαταλελειμμένα δίχτυα που παραμένουν για χρόνια στον βυθό της θάλασσας, παγιδεύοντας ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά.

Στο πλαίσιο του έργου Second Nature την Πέμπτη 24 Μαΐου διοργάνωσε το Συμπόσιο “Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies”, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας και τεχνολογίας. 

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Second Nature” της υποψήφιας για Όσκαρ κινηματογραφίστριας Δάφνης Μαντζιαράκη.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Second Nature – A New Life”, όπου παρουσιάζεται η συλλογή κοχυλιών, σύμβολο της θαλάσσιας ομορφιάς και καθαριότητας, καθώς και μια σειρά από πολύχρωμα επιτραπέζια σκεύη και έπιπλα. Όλα τα εκθέματα είναι ψηφιακά κατασκευασμένα με τρισδιάστατη εκτύπωση από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα, δίνοντας σε αυτά μια δεύτερη ζωή και προτείνοντας μια βιώσιμη λύση. 

Με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαθητές την Παρασκευή 25 Μαΐου. Με τη βοήθεια του Πάνου Σακκά και της Φωτεινής Σετάκη, οι οποίοι ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο New Raw στο Ρότερνταμ, τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από τα “δίχτυα-φαντάσματα” και για τη δυνατότητα αξιοποίησής τους ως υλικού για τρισδιάστατη εκτύπωση. Το Σάββατο 26 Μαΐου ο κήπος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη άνοιξε για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και οι New Raw τους μύησαν στην κυκλική οικονομία και την τρισδιάστατη εκτύπωση.