Aikaterini Laskaridis Foundation-Διεθνείς διακρίσεις στα Digital Humanities Awards

Διεθνείς διακρίσεις στα Digital Humanities Awards

Ο διαδικτυακός χάρτης TravellersMap αναδείχθηκε η Καλύτερη εφαρμογή για την ανάδειξη δεδομένων (Best DH Data Visualization). Το TravelTrails: Αποστολές και Εξερευνήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, 1500-1830, έργο που ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Καλύτερο έργο για την ανάδειξη πηγών (Best DH Dataset).  

Δύο ψηφιακές εφαρμογές του Ιδρύματος, οι TravellersMap και TravelTrails κατέκτησαν την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards.

Στον φετινό διαγωνισμό συναγωνιστήκαμε οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Βρετανική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Harvard, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας και άλλους φορείς από διαφορετικά κράτη.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι το πρώτο μέχρι σήμερα Ίδρυμα που κερδίζει δύο βραβεία την ίδια χρονιά, ενώ το 2017 είχε βραβευτεί για την ψηφιακή εφαρμογή ToposText (κατηγορία Best DH for public engagement). 

Aποτέλεσμα των επιτυχημένων σειρών «Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στη Μικρά Ασία» και «Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο», το TravellersMap είναι ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης που στόχο έχει να αναδείξει τον «ελληνικό κόσμο» και να εξοικειώσει το κοινό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Το TravelTrails είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων η οποία ευρετηριάζει, κατηγοριοποιεί και αναλύει τις καταγραφές των περιηγητών στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι το 1830. Έχει ως βάση τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και βοηθά τους χρήστες να πλοηγηθούν στις ποικίλες και πλούσιες ιστορικές πληροφορίες της ταξιδιωτικής φιλολογίας.

Και τα δύο ψηφιακά μας έργα εκμεταλλεύονται τεκμήρια από την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και ειδικότερα από την περιηγητική συλλογή του Προέδρου κ. Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη. Αποτελέσματα πολυετούς προσπάθειας και έρευνας, οι εφαρμογές μας αναδεικνύουν το μέλλον των βιβλιοθηκών στον δρόμο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, στην Ελλάδα και τον κόσμο.  Το Ίδρυμα προετοιμάζει και άλλες ψηφιακές εφαρμογές, για την ανάδειξη του πλούτου των συλλογών και των βιβλιοθηκών μας.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υποστήριξή σας, η οποία συμβάλλει καθημερινά στο έργο μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.