Καταγράφοντας τα αρχέτυπα των ελληνικών βιβλιοθηκών - Νέο ψηφιακό εργαλείο

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε τη νέα ιστοσελίδα/χάρτη, map-inc.gr (Mapping incunabula in Greek libraries), η οποία παρουσιάζει τη διασπορά των αρχέτυπων εκδόσεων στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο που θα συμβάλλει στην έρευνα γύρω από την κυκλοφορία των κειμένων στην Ελλάδα από τον 16ο αιώνα και μετά, τα εμπορικά δίκτυα και την οικονομική αξία των βιβλίων, την παραγωγή έντυπων βιβλίων που απευθύνονται σε ελληνόφωνο κοινό, την ταυτότητα των αναγνωστών και σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία σημαντικών ελληνικών βιβλιοθηκών και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Σε συνέχεια της καταγραφής αρχετύπων των αθηναϊκών βιβλιοθηκών, από το καλοκαίρι του 2019, η ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει ξεκινήσει την αναζήτηση αρχέτυπων εκδόσεων που φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και την καταχώρισή τους στη βάση δεδομένων Material Evidence in Incunabula (MEI), στο πλαίσιο του έργου 15cBOOKTRADE.

Κατά την τετραετία 2019-2022 επισκεφθήκαμε βιβλιοθήκες σε κάθε γωνιά της χώρας. Από τη βόρεια Ελλάδα στην Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, ακόμα και στο Άγιο Όρος. Η έρευνα αυτή μας οδήγησε στην καταγραφή 124 αρχέτυπων σε 38 βιβλιοθήκες εκτός Αθηνών.

Το map-inc τοποθετεί όλες αυτές τις πληροφορίες σε έναν χάρτη, που δείχνει τη διασπορά των αρχετύπων σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζει τα ήδη καταγεγραμμένα στοιχεία σχετικά με τις αθηναϊκές βιβλιοθήκες.