Διαγωνισμοί

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός "Καίτη Λασκαρίδου"

Ο θεσμός του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος καθιερώθηκε στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδου από την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Μαριλένα Λασκαρίδου το 2000, και απευθυνόταν αρχικά στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Πειραιά. Η ανταπόκριση που βρήκε στα παιδιά οδήγησε το Ίδρυμα να επεκτείνει το δικαίωμα συμμετοχής και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Κυκλάδων,
Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας και Φωκίδας. Στη συνέχεια, σε ειδική συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού διαγωνισμού την 24η Σεπτεμβρίου 2012 αποφασίστηκε ομόφωνα ο διαγωνισμός να γίνει πανελλήνιος.

Ο στόχος που υπηρετεί ο διαγωνισμός, και για τον οποίο χαίρει της υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας, είναι η ενίσχυση της αυτοέκφρασης των εφήβων και η υποστήριξη του μαθήματος της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το θέμα είναι ελεύθερο και δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας. Απονέμονται τρία βραβεία στο Γυμνάσιο και τρία στο Λύκειο, συνοδευόμενα από αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από προσωπικότητες του χώρου της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπους του Ιδρύματος. Η απονομή των βραβείων γίνεται σε ειδική τελετή, στην οποία προσκαλούνται οι συμμετέχοντες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ετήσιος διαγωνισμός διηγήματος με ελεύθερο θέμα

Για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης όλων των σχολείων της Ελλάδας.

3 Βραβεία για μαθητές Γυμνασίου & 3 για μαθητές Λυκείου

Προθεσμία υποβολής τρέχοντος διαγωνισμού: 11 Μαΐου 2023

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός "Μαριλένα Λασκαρίδη"

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην αθλοθέτηση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας.

Στόχος του διαγωνισμού δεν είναι μόνο να ενθαρρύνει την έκφραση, τη συγγραφική ικανότητα και γενικότερα την καλλιτεχνική ευαισθησία των εφήβων, αλλά και να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Μέσα από αυτή τη δημιουργική συμπόρευση ενισχύεται η διάδοση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Ετήσιος διαγωνισμός διηγήματος με ελεύθερο θέμα.

Για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας.

3 Βραβεία για μαθητές Γυμνασίου & 3 για μαθητές Λυκείου.

Προθεσμία υποβολής τρέχοντος διαγωνισμού: 11 Μαΐου 2023

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολιού

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στηρίζοντας ενεργά τον χώρο της μουσικής παιδείας, διοργανώνει από το 2013 Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την χορήγηση υποτροφίας για σπουδές βιολιού στο εξωτερικό για την απόκτηση Bachelor ή Master.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται εις μνήμην της διακεκριμένης βιολονίστριας και Καθηγήτριας του Ωδείου Αθηνών Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ.

Οι υπότροφοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατο Αναγνωρισμένο Μουσικό Ίδρυμα του εξωτερικού (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) της επιλογής τους. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω χωρών εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω χωρών εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η υποτροφία χορηγείται για δύο συνεχή ακαδημαϊκά έτη και ανέρχεται στο ποσό των 24.000 ευρώ.

Υποτροφία για ανώτερες σπουδές βιολιού στο εξωτερικό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο όσο έχουν γίνει ήδη δεκτοί σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού.

Η υποτροφία χορηγείται για δύο (2) συνεχή ακαδημαϊκά έτη.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων τρέχοντος διαγωνισμού: 31 Αυγούστου 2023

Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας "Ένα βιβλίο σε προσκαλεί, ένα βιβλίο σε προκαλεί"

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου συνεχίζει τον διαγωνισμό φιλαναγνωσίας για παιδιά ηλικίας 5 -17 ετών, που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2021.

Νέα βιβλία θα προστίθενται στη λίστα μας κάθε εβδομάδα και σε προ(σ)καλούν να φορέσεις τα ακουστικά σου και…να τα ακούσεις! 

Συγγραφείς δίνουν τη φωνή τους σε αγαπημένα τους βιβλία, εσύ μπορείς να τους ακούσεις από το κανάλι του Ιδρύματος στο Spotify ή από την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Ακολούθησε τις οδηγίες του διαγωνισμού και η βιβλιο-περιπέτεια ξεκινάει!

Αν θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία με τις φίλες και τους φίλους σου, διάδωσε τον διαγωνισμό, κέρδισε πόντους και ξεκινήστε! Και μην ξεχνάς! Μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και όλη η τάξη σου από το σχολείο!

Οδηγίες για τη συμμετοχή σου στον διαγωνισμό
• Συμπλήρωσε τη δήλωση συμμετοχής εδώ μαζί με τους γονείς σου.
• Άκουσε τα βιβλία που έχουμε ανεβάσει, όποια σου αρέσουν από τα νέα ή τα παλαιότερα.
• Ακολούθησε το κανάλι του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο Spotify ή μπες στην ιστοσελίδα μας www.laskaridisfoundation.org.
• Διάβασε τις 5 δραστηριότητες που προτείνουμε για το βιβλίο που άκουσες.
• Κάνε όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορείς, μόνος ή με την παρέα σου ή με την τάξη σου και μοιράσου τες μαζί μας!
• Στείλε μας το υλικό που ετοίμασες στο email μας, library@laskaridisfoundation.org. Παρακαλούμε, το μέγεθος του συνόλου των αρχείων που θα μας στείλεις να μην ξεπερνάει τα 10ΜΒ.
• Αν είσαι πάνω από 13 ετών και θέλεις, μοιράσου κάποια από τις δραστηριότητες που έκανες στο instagram, το facebook ή το tik tok, χρησιμοποιώντας το hashtag #IALbookchallenge.

Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία τους:
1η κατηγορία: 5-7 ετών
2η κατηγορία: 8-11 ετών
3η κατηγορία: 12-15 ετών
4η κατηγορία: 16-17 ετών
Συγκέντρωσε πόντους από τις δραστηριότητες και κέρδισε δώρα όπως βιβλία, συναντήσεις με τους αγαπημένους τους συγγραφείς κ.ά., ενώ ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει ένα ποδήλατο!
Μπορείς να στέλνεις υλικό για κάθε βιβλίο σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.